Voorwoord

Sierduiven waarom zul je je wel afvragen. Omdat ik samen met mijn vader sierduiven fok en op diverse tentoonstellingen in Nederland  land maar ook op internationale shows zoals de Europashow in Leipzig (Duitsland) voor enkele jaren terug duiven show.

Naar dat ik hoop zal dit ook voor jullie als lezers een interessant onderwerp zijn. Ik zal proberen om je in het kort uit te leggen wat sierduiven zijn maar ook hoe ze gehouden moeten of kunnen worden.

Geschiedenis
Uit studies van onder andere Charles Darwin komt deze Darwin tot de conclusie dat alle duiven dus ook alle honderden verschillende sierduiven rassen met hun vele verschillen en kleuren die we nu kennen afstammen van de bekende levende of uitgestorven wilde duivensoort de Columba Livia. Wij noemen deze duif de Rotsduif omdat hij leeft op de rotsen.


De Rotsduif kent maar een kleur die we nu de oerkleur noemen. Deze kleur noemen we nu in de duiven wereld blauw zwartgeband. Bij de stadsduiven die overal ter wereld in de grote
steden voorkomen zien we deze oerkleur bij vrij veel duiven ook het uiterlijk van deze stadsduiven lijk veel op dat van de Rotsduiven  hierdoor kan iedereen zich dan ook voor ogen halen hoe een echte Rotsduif er uit ziet.


                                            Rotsduif Mijnbeestenboel 
                                                                                                      Rotsduif


De mensen vroeger trokken achter het wild aan waar zij van leefden. Op deze trektochten moeten zij de duivenzwermen hebben gevonden die hun makkelijk eten gaven zonder dat ze echt hoefde te jagen men kon de jongen duiven makkelijk uit de nesten halen.zij verbleven zelf in de grotten en ze hadden zo de duiven zelf dicht in de buurt. Ook was er veel ander
eten zoals bijvoorbeeld graan in de buurt waar de duiven van aten en een gedeelte hiervan konden de mensen ook als eten gebruiken. Op een gegeven moment gingen de mensen voor goed wonen en gingen ze granen en dergelijke verbouwen. Nog later begonnen de mensen met het bouwen van huizen en schuren en zo ontstonden de eerste dorpen. De Rotsduiven bleven bij de mensen in de buurt en vooral de tempel bood de duiven goede nest gelegen heden de duiven werden door de mensen op het tempelplein gevoerd en zo is naar alle waarschijnlijkheid de eerste tamme duif ontstaan.

De duif werd ook het godsdienstige teken van vrede en liefde. De Grieken wijdde de duif aan de godin van de vruchtbaarheid Aphrodite de Romeinen gebruikte de duif als teken van de liefde bij Venus. Ook in de bijbel word de duif vaker genoemd denk aan de ark van Noach de duif die terug keerde op de ark met een takje in zijn bek dit werd het teken van vrede. Ook moslims houden de duif in ere. Volgens een oud verhaal bracht de duif de boodschappen van Allah over aan Mohammed. Nu worden witte duiven veel losgelaten op een bruiloft al teken van liefde van vruchtbaarheid en vrede.

Vroeger werden duiven gehouden op paleizen en grote boerderijen voor het plezier vanwege hun vliegkunsten of puur voor hun uiterlijk. Zo ontstonden de eerste sierduiven door op elkaar lijkende duiven met elkaar te koppelen en steeds de mooiste en de meest op elkaar lijkende duiven over te houden en mee verder te fokken. Nu zijn er honderden verschillende rassen bekent op de wereld en zijn er alleen al in ons land ongeveer 250 verschillende rassen erkend voor op de tentoonstellingen. Daar buiten zijn er in ons land ook nog verschillende zogenaamde vliegrassen bekend.

Huisvesting

Wie duiven wil gaan houden moet natuurlijk eerst een geschikt hok hebben. Wie enkele duiven voor de aardigheid wil houden en de duiven vrij wil laten rondvliegen heeft aan een klein hok wat tegen een muur hangt of wat op een paal is gemonteerd genoeg.
Zoon hok is groot genoeg voor enkele duiven. Die bovendien geen voetbevedering of grote veerstructuur hebben. De duiven moeten wel eerst enkele weken worden vastgehouden met een goed zicht op hun omgeving voordat men ze los kan laten. Zoon hokje is goed zelf te maken men moet er dan wel op letten dat men er een klein deurtje in maakt zodat men de duiven wel binnen kan verzorgen. Met verzorgen bedoel ik water en voer geven en het hokje schoonmaken. Ook moet men er aan denken om voor de opening waar de duiven naar buiten kunnen een plankje wordt gemaakt zodat de duiven bij terug komst van het vliegen kunnen landen en weer makkelijk naar binnen kunnen komen. Er zijn genoeg duiven rassen die geschikt zijn om in zoon klein hok tegen de muur of een duiven til te houden. Als voorbeeld noem ik de Stellerkropper dit is een mak ras en laat ook nog een mooi vliegbeeld zien. Andere rustige duiven zijn Oudhollandse meeuwtjes de Vlaanderse smierel  ook zeer geschikt is de Arabische trommelduif. En wie van opvallende kleuren houd zal een kleurduif moeten zoeken maar deze zijn mestal wel veel banger. Natuurlijk zijn er behalve de genoemde duiven rassen nog heel veel ander duiven rassen die ook geschikt zijn om op deze wijze gehouden te worden.


Maar voor wie echt met sierduiven wil gaan beginnen zal een hok moeten hebben waarin meerdere koppels gehouden kunnen worden en waar men ook nog het liefst in een aparte ruimte de jongen kan houden als deze bij de ouders weg kunnen. Dus als het in de bedoeling licht om meerdere koppel te houden zal men bij het maken van het hok hier al rekening mee moeten houden. En als het mogelijk is dan zou men voor ieder hok een volière (een hok van gaas) moeten bouwen. Met het bouwen van een hok moet men ook van te voren rekening houden met de plaats en de ruimte die men heeft of denkt nodig te hebben. Hoe een hok er uiteindelijk uit zal zien maak niet veel uit dat kan naar ieders smaak gemaakt worden. Voor de buiten wand kan men het best hout gebruiken steen kan ook maar dan moet men wel er wel op letten dat het hok aan de binnenkant niet te vochtig wordt men kan dan het beste de binnenkant met hout af timmeren. Ook moet men er rekening mee houden dat de duiven veel frisse lucht nodig hebben want duiven hebben een snelle ademhaling waardoor veel zuurstof nodig is. Daarom hebben ook veel sierduiven liefhebbers aan de voorkant een half of geheel open voorkant dat wil zeggen voorzien van gaas. Dit kan uiteraard alleen maar als het dat naar voren voldoende uitsteekt. Ander zou het in het hok nog nat kunnen worden als het regent. Een voorkant met aan de onderkant ongeveer een meter hoog hout met daarboven gaas is het meest ideaal.


Voor het dak kan men het beste dakpannen gebruiken. De openingen tussen de pannen laten een goede doorstroming van lucht toe. Ook een dak van golfplaten geeft van voren en naar achteren een goede doorstroming mits de golven niet dichtgemaakt worden. Duiven kunnen goed tegen grote warmte en felle kou maar niet tegen vocht en tocht dus daarmee moet men met de bouw van een hok wel rekening houden.

Een ander belangrijk punt van een hok is de vloer. De grond in ons land is meestal wel wat vochtig en omdat vocht niet goed is voor onze duiven zal men in het duivenhok ook een vloer moeten maken. Een bodem van beton is een goede mogelijkheid maar deze moet glad afgewerkt zijn om goed schoon te houden en ze zal waterdicht moeten zijn. Een betonen vloer wordt in de winter wat koud wat niet erg is voor de duiven maat meestal vindt de eigenaar het niet prettig om koude voeten te krijgen als hij in het hok moet zijn. Een houten vloer heeft dit nadeel niet maar moet wel boven de grond worden aangebracht met een ruimte tussen de grond en de vloer om droog te blijven en niet te gaan rotten. Ook bij een houten vloer moet men er voor zorgen dat deze glad is voor het gemakkelijk schoon houden van het hok. Het beste is om het hok wat verhoogd te bouwen bijvoorbeeld op stenen kolommen of een gemetselde rand zodat het onder de houten vloer kan door waaien.

Het lijkt moeilijk om een goed duivenhok te maken maar dat valt meestal wel mee. Ook kan met tegenwoordig al hokken kopen die men alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten en past zoon hok dan niet kan men het nog altijd in de gewenste grote of vorm laten aanpassen zodat je het wel kunt plaatsen.
Ook kan men een tuinhuisje kopen en dit als duivenhok gebruiken.

Dagelijkse verzorging

Vroeger maakten men het voer zelf men kocht het graan, erwten en andere zaden direct van de boer of molenaar of in een graanhandel. Tegenwoordig kan men kiezen uit verschillende soorten voer en merken dat men bij de meeste dierenzaken kan kopen.

Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende soorten voer zo is er kweekvoer speciaal voer voor in de rui  en voor in de winter als de duiven rust hebben. Ook is er voer voor bijvoorbeeld rassen met een korte snavel. Er is ook voer met de naam vierseizoenen dit voer is niet aan te raden omdat duiven elk seizoen een ander samen stelling nodig hebben. En dit voer is meestal afgesteld op vliegende postduiven maar is alleen geschikt voor zware sierduiven rassen of duiven die vrij kunnen rond vliegen. Gelukkig is er ook sierduiven voer ook dit voer is voor de verschillende rassen anders zo is er voer voor sierduiven met een korte snavel maar ook voor hele grote zware rassen.

Duiven zijn planteneters wordt wel gezegd maar dit is niet helemaal waar omdat ze ook een klein beetje dierlijk eiwit nodig hebben. Los vliegende duiven eten bij het zoeken naar voer ook af en toe kleine wormpjes, slakjes en insecten zoals bladluizen
en voldoen hiermee aan hun behoefte aan dierlijk eiwit. Ook het geven van mineralen en kleine steentjes (grit) is van levensbelang voor de duiven omdat de in de krop voorgeweekte granen in de maag vermalen moeten worden de kleine steentjes dienen dus als maalstenen. De steentjes worden hierbij zelf ook langzaam vermalen.

Ook het op de goede manier geven van het voer is van groot belang dit gebeurt meestal twee keer per dag een maal in de morgen en een maal in de avond. Duiven moeten bij het voeren snel gaan eten zodat ze niet op hun gemak alleen maar de lekkere granen er uit kunnen pikken. Er mag daarom ongeveer tien minuten na het voeren dan ook niets meer in de bak liggen. Blijft er teveel in de bak liggen al de duiven klaar zijn met eten dan moet men ze de volgende keer minder voer geven. Maar ziet met dat er nog enkele duiven naar voer aan het zoeken zijn mag men gerust nog een klein beetje voer er bij doen. Van de minerale en de grit moeten ze de hele dag kunnen eten.

Ook een zeer belangrijke zaak en die zeker bij de dagelijkse verzorging hoort is het water. Duiven hebben door hun tempratuur en snelle ademhaling en voor het weken van het voer in
de krop en het transport ervan door de darmen veel water nodig. Bij het voeren van de grote jongen hebben ze zeer veel water nodig. Ook op warme dagen hennen de duiven meer water nodig. Het is daarom ook belangrijk dat men bij het houden maar zeker bij het fokken van duiven voldoende maar vooral ook schoon water geven. De drinkbakken moeten daarom ook goed schoon gehouden worden want door het rond vliegen van de duiven komt er stof en vuil in het drinkwater. Minstens een keer in de week moeten de drinkbaken worden schoongemaakt met ontsmettingsmiddel dit moet van binnen maak ook de buitenkant moet men niet vergeten. Zo wordt de kans dat de duiven ziek worden kleiner.

Een ander belangrijk ding is het groenvoer duiven die los rond vliegen kunnen in de tuin of daarbuiten naar groenvoer gaan zoeken en hier dan ook van eten en zeker al er jonge duiven zijn. Dit kan men ook zien aan de jongen zolang de koppen nog niet zijn bedekt met veren. Het eten van groenvoer is erg gezond voor de duif omdat hier heel veel vitamine en minerale in zitten wat zeker de gezondheid ten goede komt. Het is niet nodig om duiven die vastzitten groenvoer te geven maar het is zeker goed voor de gezondheid en de conditie en de groei van de jongen. Geschikt groenvoer is verse sla en andijvie maar zeker ook boerenkool. Als de duiven het groenvoer niet eten dan kan men er een klein beetje zout over heen strooien duiven houden namelijk van zout en zullen zo wel snel aan het groenvoer gaan beginnen. Als ze eenmaal gewend zijn om groenvoer te eten is het zout niet meer nodig.

Wat ook belangrijk is voor de dagelijkse verzorging is het badwater. Duiven zijn net als andere vogel grote liefhebbers van baden vooral als ze in de rui zijn. Het geven van badwater doet men in grote ondiepe bakken. Het laten baden van de duiven wordt door heel veel fokkers nog al eens vergeten. Ook jongen duiven baden graag en het gehele jaar door behalve al het vriest. Badwater is ook belangrijk voor duiven die zitten te broeden om de eieren een heel klein beetje nat te houden zodat de jongen niet al in het ei dood gaan. 

Iets wat zeken niet mag worden vergeten is het schoonmaken en houden van het hok. Het goed schoon houden van het hok is zeer belangrijk om gezonde duiven te houden maak ook als de duiven op een tentoonstelling komen of zoals met de vlieg duiven wordt gevlogen. Zeker twee keer per week maar nog beter is elke dag en vooral als de duiven in de rui zijn is het zeer belangrijk dat dit goed gebuurt. Met het schoonhouden wordt bedoelt dat alle poep en veertjes en ander vuil uit de broedhokjes van de zit plankjes en de grond moet worden weg gehaald. Maar heeft men aan het hok ook nog een gazen ren dan moet men deze net als de rest van het hok schoon maken en houden.

De indeling van de sierduiven rassen

De meeste mensen weten niet dat er ongeveer 250 verschillende sierduiven rassen in Nederland zijn. Deze rassen zijn verdeeld over tien verschillende groepen. Graag wil ik je hier iets meer vertellen over deze tien groepen en de duiven die erbij horen.

1. Kroppers
Kroppers zijn duiven die hun krop kunnen opblazen. Als ze rusten laten ze de lucht weer ontsnappen zodat ze weer kunnen eten en drinken. Kroppers kennen we van klein tot middelgroot en groot. Met en zonder veren aan de poten. Geheel gekleurd of bijvoorbeeld alleen de vleugels. Kroppers zijn meestal erg tam. Ze begroeten de verzorger in het hok door in blaasactie te komen of met hun vleugels te klappen. Door dit gedrag voelen veel fokkers zich tot dit ras aangetrokken.  In veel landen binnen maar ook buiten Europa heeft men een eigen ras ontwikkel ook in Nederland hebben we vroeger enkel kropper rassen ontwikkeld bijvoorbeeld de Holle kropper de Voorburgse schildkropper en de Hollandse kropper.

    Hollandse kropper MijnbeestenboelVoorburgse schildkropper MijnbeestenboelHolle kropper Mijnbeestenboel 
                            Hollandse kropper                                Voorburgse schilkropper                                     Holle kropper 


2. Meeuwduiven
Meeuwduiven werden vroeger door zeemannen meegebracht en waren wat kleine duiven die zich onderscheidden van ander duiven door de opstaande veertjes op de borst met een moeilijk woord jabot genoemd en een wat kortere snavel dan ander duiven. De eerste meeuwtjes die in ons land kwamen waren witte duiven met alleen gekleurd op de vleugels. Ook hadden de eerste meeuwtjes die werden meegebracht een puntig kuifje op hun kop. Ze waren van begin af aan zeer geliefd en werden over heel het land verspreid men zag ze veel op boerderijen waar ze al snel de erg bekende naam Boerenmeeuwtje kregen. In Nederland werd dit later de Oud Hollandse meeuw. Ook in België heeft men een eigen meeuwenras gefokt de Vlaanderse smierel. Over de hele wereld zijn wel meeuwtjes gefokt en al deze meeuwtjes zijn rustige en vertrouwelijke dieren.

 
      Antwerpse Smierel Mijnbeestenboel   Oud Hollandse Meeuw  Mijnbeestenboel   Vlaanderse smierel Mijnbeestenboel 
                          Antwerpse Smierel                                   Oud Hollandse Meeuw                                Vlaanderse smierel
 
3. Structuurduiven
Een aantal rassen uit deze groep komt uit het Verre Oosten waarbij India vaak wordt genoemd. Deze duiven hebben allemaal een bepaalde veer groei denk hierbij aan de pauwstaart met zijn grote staart. Deze duif was vroeger en nu nog erg geliefd als duif voor rond het huis in en hok op een paal. Er is een ras in ons land gevormd en erg geliefd en dat is de Oudhollandse Kapucijn. Om structuurduiven te kunnen fokken moet je wel kennis van dit ras hebben.

    Pauwstaart   Mijnduiven   Oudhollandse kapusijner Mijnduiven   Raadsheer Mijnduiven 

                         Pauwstaart                                           Oudhollandse kapusijner                                          Raadsheer
 
4. Trommelduiven
Dit zijn meestal kleine tot vrij grote duiven. Ze komen voor in erg veel kleuren er zijn er met veren aan de poten maar ook zonder. De duiven in deze groep maken allemaal een ander geluid dan al de andere duiven rassen. Normaal spreken we van koeren bij duiven maar deze duiven maken een geluid dat we trommelen noemen. Een heel oud ras is de Boucharijse trommelduif  waarschijnlijk genoemd naar de stad Bouchara in Zuid Rusland. De Arabische trommelduif is een erg klein duifje met een soort lachend trommelgeluid. Het is een heel erg lief en rustig duifje wat hierdoor voor een beginnend een fokker erg makkelijk te houden is.

   Arabische trommelduif  Mijnduiven  Bernburger Trommelduif  Mijnduiven  Fränkische Trommelduif Mijnduiven 
                 Arabische trommelduif                            Bernburger Trommelduif                                   Fränkische Trommelduif

5. Tuimelaars
De tuimelaar heeft een normale tot kleine bouw. Deze duiven kunnen op een speciale manier vliegen hiervoor werden zij vroeger ook gefokt. Tegenwoordig worden ze meer en meer gefokt voor hun uiterlijk waardoor hun speciale vliegkunsten achteruit zijn gegaan. Wat ook opvalt bij de meeste duiven die tot dit ras behoren witte ogen hebben ook wel een pareloog genoemd. Ook zit er bij dit ras veel verschil in de lengte van de snavel en in de vorm van van de kop. Veel Russische rassen hebben een middelmatige snavel en korte ronde koppen. Rassen met een lange snavel en kop zijn veel Duitse tuimelaars bijvoorbeeld de Berlijnse lange. Rassen met erg korte snavels zijn Weense en Budapester tuimelaar. Het fokken met tuimelaars is niet moeilijk en zal ook voor beginnende fokkers niet moeilijk zijn.

6. Hoogvliegers
Van klein tot groot. Gefokt om lang en hoog in de lucht te blijven. De hoogvliegers hebben
meestal mooie kleuren en de meeste rassen hebben witte ogen. Deze duiven werden eerst
meestal op de zolder gehouden tegen de avond werden ze dan losgelaten en vlogen dicht bij
elkaar in kringen steeds hoger. Er werd meestal gevlogen met Nederlandse hoogvliegers en
Helmduiven en Hagenaars. Maar ook de meeste hoogvliegerrassen ontkwamen niet aan de
vervorming naar een echte Sierduif. Hoogvliegerrassen zijn meestal ook erg mak en
er meestal ook makkelijk mee te fokken.

7. Kleurduiven

Het gaat hier om een groep duiven met hele mooie kleuren en tekening. Het type van deze duif noemen ze het veldduiventype ongeveer zoals de postduiven en de stadsduiven. Veldduif is vroeger gekozen omdat kleurduiven toen in Duitsland op de boerderijen vrij rondvlogen. Kleuduiven werdenvroeger vooral gefokt in Thüringen en Saksen maar ook in Zuid Duitsland en zelfs in het zwarte woud is een duif gefokt de Spreeuwduif. Buiten Duitsland zijn er ook kleurduiven gefokt in Zwitserland. Verder hebben maar twee landen een eigen kleurduif gefokt Denemarken de Deense Svaber en Nederland de Hyacintduif. Kleurduiven zijn meestal erg bang de fok is niet erg moeilijk.

8. Kipduiven
Dit is een groep met weinig rassen. Het meest bekend is wel de Modena. Deze duif stamt af van de hoogvliegers met de naam Modanezer. Van de Modena zijn ook weer twee verschillende en wel de Duitse Modena en de Engelse Modena. De Engelse Modena is een forse ronde duif en de Duitse Modena is vrij klein met naar verhouding een lange hals en lange benen. Alle twee de rassen worden erg veel gefokt. Uit Amerika komt de King. Deze werd vroeger gefokt alleen voor het vlees. Maar ook hier is later een showras van gemaakt. Uit Oostenrijk komt de Huhnschek. De kipduiven zijn zeer rustige dieren die ook bij het fokken heel gemakkelijk zijn.

9. Vormduiven
Hieronder vallen de postduivenrassen die niet op vliegen zijn gefokt maar op de vorm. Ook vallen onder deze groep zware rassen zoals de Hongaarse reuzenduif en de Romein die werden gefokt voor het vlees. De show postduiven worden in verschillende landen gefokt zo heeft Duitsland de Duitse schoonheidspostduif ook Nederland en België kennen hun eigen ras. Engeland heeft zelfs vijf verschillende postduiven Rassen Amerika kent er twee. Uit het Midden Oosten komen twee heel aparte vorm duiven en wel de Basra en Syrische wamduif. Vormduiven zijn meestal erg rustige dieren en heel erg makkelijk om mee te fokken.

10. Wratduiven
Deze duiven danken hun naam aan de links en rechts op hun snavel voorkomende neusvleugels waardoor ze adem halen normaal worden deze bij duiven neuswratten genoemd. Normaal zijn deze bij duiven klein en glad. Maar bij de duiven die tot de groep wratduiven horen zijn deze juist erg groot en grof. Ook de randen om de ogen worden grover dan bij andere duiven hoe ouder een wratduif wordt hoe grover de wratten en de oogranden. Bij de Carriër worden deze het grootst. De naam Carriër betekend in onze taal drager de naam Carriër dankt deze duif er aan dat ze in het Midden Oosten werd gebruikt om kleine stukjes papier van de ene persoon naar de ander te brengen. Maar ook in andere landen zijn wratduiven gefokt in Duitsland als voorbeeld de Neurenberger Bagadet. Wratduiven zijn niet bang en zijn erg makkelijk om mee te fokken.

Het zal duidelijk zijn dat je door er met iemand over te praten niet meteen jou ras kan kiezen. Je kunt sierduiven houden als speeltje maar ook om rust bij te vinden om hun levendigheid maar ook om de mooie kleuren. Als je duiven wil kopen kun je dit beter niet op een dierenmark doen maar kunt beter naar een goede fokker gaan. Daar kun je meestal wel goede dieren kopen. En hij kan je ook nog het een of ander uitleggen.

Tentoonstellingen

Tussen oktober en eind januari worden er overal in Nederland tentoonstellingen gehouden. Het woord tentoonstelling zegt niet precies wat er mee wordt bedoelt. Het is eigenlijk een schoonheidswedstrijd met daar aan vast een tentoonstelling waar andere mensen kunnen komen kijken. Meestal voor dat de tentoonstellingen beginnen houden veel verenigingen jongdierdagen op zoon dag worden de jongen dieren die je hebt gefokt en zelf al de slechtste van hebt weg gedaan gekeurd door een keurmeester. Beging oktober wordt dan het tentoonstellingsseizoen geopend met een grote jongdierenshow waar alleen dieren mogen komen die in dat jaar zijn geboren. Daarna zijn er in Nederland de landelijke en provinciale tentoonstellingen ook vele kleine verenigingen houden een tentoonstelling. De N.B.S. (Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebberverenigingen) brengt haar kampioensshow op een van de landelijke tentoonstellingen onder. Deze show is meestal de grootste show van Nederland met wel meer dan 2000 duiven in bijna alle rassen.

Trainen
De jongen duiven zullen voor dat ze naar een tentoonstelling gaan eerst moeten wennen aan de hokjes die men op een show gebruikt. Hier moet men thuis al mee oefenen. Hierdoor wendt de duif niet alleen aan het kooitje maar wendt er ook aan dat mensen hem vastpakken en langs het kooitje lopen. En als ze dan op de show zijn niet te wild door de kooi vliegen maar rustig blijven zitten.

Wassen en poetsen
Op een tentoonstelling moeten de duiven op hun zijn mooist worden geshowd. Normaal is het niet nodig om een duif voor een show te wassen omdat hij het hele jaar al in bad kan gaan. Maar soms moet je de duif toch even wassen meestal zijn dit duiven met veren aan hun pootjes die vies zijn. Het wassen doe je met niet al te warm water waarna je de duif op een warm plaatsje laat drogen. Ook moet men voordat de duif op de tentoonstelling in een hokje wordt gezet met een vette doek afgewreven om er meer glans op te krijgen. Met die vette doek bedoel ik natuurlijk niet een doek die vol olie zit gaat men hier mee over een duif dan zal de duif er niet van gaan glanzen maar vies uitzien en het laagst predicaat krijgen.

Het keuren van sierduiven
Op alle shows worden de duiven gekeurd door keurmeesters die hier voor geleerd hebben. We kennen A keurmeesters deze mogen alle rassen keuren B keurmeesters mogen enkele rassen keuren en C keurmeesters mogen minimaal een ras keuren. Elk ras heeft bepaalde eisen waar de duif aan moet voldoen hierna wordt ook gekeurd. De duif die het dichtst dij de standaard komt krijgt het hoogste predicaat. Wij kennen de volgende predicaten

U = uitmuntend 97 punten
F = fraai 96 punten
ZG = bijna fraai 95 punten
ZG = zeer goed 94 punten
ZG = klein ZG-je 93 punten
G =goed 92 punten (net even beter dan 91 punten)
G = goed 91 punten 
V = voldoende 90 punten
O = onvoldoende
DIS = gediskwalificeerd
NE = niet erkend